Actuele thema's

Onderwijs op afstand voor hogescholen: download de infographic

Vanaf 16 maart zijn ook de hogescholen en universiteiten gesloten voor studenten. Docenten staan voor de plotselinge taak hun studenten op een alternatieve wijze onderwijs te geven. Onderwijsactiviteiten compleet digitaal aanbieden waar het eerder gecombineerd werd aangeboden is een enorme uitdaging, waar ook niet elke hogeschool of universiteit reeds de middelen voor heeft.

Lees verder..

Hoe kunnen ouders goed thuisonderwijs geven tijdens de coronacrisis?

Wij zetten wat handige tips en downloads op een rij voor leerkrachten en docenten, maar ook voor ouders die op zoek zijn naar hulp en advies. Hoe kun je als ouder/verzorger goed thuisonderwijs geven?

Lees verder..

5 tips voor een optimaal leerklimaat in je klas

Met gemiddeld 24 leerlingen in je klas zul je dagelijks ervaren dat deze leerlingen onderling enorm kunnen verschillen. Niet alleen in niveau, maar ook als het gaat om de behoefte aan uitleg en aandacht en de mate waarin goed in groepjes wordt gewerkt of juist alleen. En dan hebben we het nog niet eens over alle verschillende karaktereigenschappen en het gedrag van je leerlingen! Hoe werk je aan een optimaal leerklimaat voor je leerlingen (en daarbij een rustige omgeving voor jezelf)? We zetten vijf tips op een rij.

Lees verder..

Tips om met bewegend leren aan de slag te gaan in je klas

Roos springt enthousiast op één been en roept: “Meester, ik weet het, het is A!”. Lucas daarentegen zwaait wild met zijn armen: “Nee, het juiste antwoord is B!”. Andere leerlingen springen om het hoogst in de lucht. Klinkt als een klas op stelten? Nee hoor! Het loont namelijk om leerlingen in de lagere school meer te laten bewegen tijdens de lessen. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat bewegingsintegratie een positieve invloed heeft op het cognitief functioneren van leerlingen.

Lees verder...

Is de leeromgeving wel uitdagend genoeg voor alle kleuters?

Een blog van Early Years Blog en geschreven door Patricia Tempelaars, master pedagoog en werkzaam als intern begeleider op een basisschool.

Mieke, een leerkracht van groep 1/2 loopt de teamkamer in en ploft in een stoel. “Alweer een ouder die denkt dat zijn kind hoogbegaafd is. Op school vind ik Sam helemaal niet opvallend slim ofzo. Wat is dat toch met die ouders tegenwoordig, ieder kind is blijkbaar hoogbegaafd.

Lees verder...

Met je leerlingen praten over kanker, hoe doe je dat?

Met kinderen praten over moeilijke thema’s zoals kanker is een hele uitdaging. Je wil troost bieden, steun bieden, helpen waar mogelijk. Maar ook als leerkracht beschik je niet over alle antwoorden. Het is niet makkelijk om met zo’n situatie om te gaan. Bespreek daarom duidelijk met de leerling waar ze zich goed bij voelt. Als de leerling ervoor kiest om de klasgenoten in te lichten, doe je dat het best via een klasgesprek. 

Lees verder...

5 do’s en don’ts wanneer een peuter een driftbui heeft

Een driftbui bij peuters is heel normaal. Zeker wanneer ze de leeftijd van twee jaar naderen en dus volop in hun peuterpuberteit zitten. Als ouder of verzorger is het soms moeilijk om je geduld en kalmte te bewaren, zeker wanneer je peuter in een openbare ruimte besluit om zijn of haar keel open te zetten. Daarom zetten we 5 do’s en 5 don’ts op een rijtje om een woedeaanval bij peuters te voorkomen of ermee om te gaan. 

Lees verder...

Boekpresentatie Lifeblood of Trust

Op woensdag 6 november 2019 zal een feestelijke boekpresentatie plaatsvinden van het boek ‘Lifeblood of trust for real relationship’ in Popei, Eindhoven. 

De biografie van Barbara R. Krasner, medegrondlegger van het contextuele gedachtengoed, is verschenen. Een uniek boek met vele inzichten en handvaten om gestagneerde relaties uit het slop te halen. Dit boek is het resultaat van vijf jaar nauwe samenwerking over de Atlantische oceaan.

Auteur en therapeut Greet de Bruijn zal de totstandkoming van dit bijzondere boek toelichten en wat dieper ingaan op de betekenis van het contextuele gedachtengoed anno 2019. 

Lees verder...

Het vollehoofdenboek: 10 tips voor een minder vol hoofd

Ook wel eens last van een vol hoofd? Steuntje in de rug nodig bij legen van zo'n volgelopen hoofd?

Ga naar de link en download de poster voor in de klas, thuis, op school of op kantoor.

Download de poster

Autisme Centraal: Autistisch denken

Bijna één op de honderd mensen heeft autisme. Autisme komt voor op alle leeftijden en niveaus van intelligentie, van diep verstandelijke beperkingen tot hoogbegaafdheid. Het is een gevolg van een stoornis in de hersenen, die de wetenschap nog niet heeft kunnen ontcijferen. Wat we wel weten, is dat mensen met…

Lees verder..

Autisme Centraal: Basisrust

Acco publiceerde in 2018 het boek Autisme centraal, methodiek voor ouders en begeleiders van Kobe Vanroy. Hoewel de methodiek uit het boek geen kant-en-klaar actieplan is, biedt het boek wel een duidelijke houvast. De AutismeCentraalMethodiek wordt in het boek visueel voorgesteld door een controlepaneel, dat dient als stevig stukje zelfreflectie. Het…

Lees verder..

Autisme Centraal: Concrete communicatie

Heel wat mensen hebben autisme. Het is een stoornis in de hersenen die voorkomt op alle leeftijden en niveaus van intelligentie. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier: rechtlijniger, minder intuïtief, absoluter en letterlijker.In Autisme centraal, methodiek voor ouders en begeleiders biedt auteur Kobe Vanroy een methodiek aan die…

Lees verder..

Autisme Centraal: Dubbelspoor

Heel wat mensen hebben autisme. Het is een stoornis in de hersenen die voorkomt op alle leeftijden en niveaus van intelligentie. Mensen met autisme verwerken informatie op een andere manier: rechtlijniger, minder intuïtief, absoluter en letterlijker.In Autisme centraal, methodiek voor ouders en begeleiders biedt auteur Kobe Vanroy een methodiek aan die…

Lees verder..

Autisme Centraal: Eigenheid

Heel wat mensen hebben autisme, een stoornis in de hersenen die voorkomt op alle leeftijden en niveaus van intelligentie. In Autisme centraal, methodiek voor ouders en begeleiders helpt auteur Kobe Vanroy je aan de hand van zes thema’s, visueel voorgesteld door een controlepaneel, controle te nemen over je doen en…

Lees verder..

Autisme centraal: Functionaliteit

In deze laatste blog van de reeks Autisme Centraal gaan we dieper in op het thema functionaliteit. Acco publiceerde in 2018 het boek Autisme centraal, methodiek voor ouders en begeleiders van Kobe Vanroy. Hoewel de methodiek uit het boek geen kant-en-klaar actieplan is, biedt het boek wel een duidelijke houvast.…
 

Lees verder..