Warme initiatieven voor en door verpleeghuizen

De verpleeghuizen in ons land zijn nu ruim een maand gesloten voor bezoek en blijven voorlopig nog dicht. De inwoners van deze huizen zijn vanwege hun isolement misschien wel het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Zij missen hun vertrouwde gezichten van de familie en leven in eenzaamheid.

Verpleegkundigen hebben te maken met strenge hygiëne regels waardoor ze de gemiste aanrakingen en knuffels momenteel ook niet kunnen geven. Toch vinden zij in hun drukke werkdagen nog mogelijkheden om persoonlijke aandacht te kunnen geven. Zij doen enorm hun best om ouderen te helpen bij het in contact brengen met hun dierbaren en te zorgen voor een fijne sfeer.

We zetten ter inspiratie, en vanuit grote waardering, wat voorbeelden van initiatieven op een rij: 

  • Moodboard
    Hoe verliep je dag en wat is je mood? Voor het team dat de diensten afwisselt is dit een goede manier om inzicht te krijgen van wat er speelt. Op die manier kan gewerkt worden met gerichte aandacht voor de bewoners.
  • Gang gymnastiek en bingoOp de gang vanuit de stoel samen bewegen door de oefeningen te doen die worden voorgedaan door de medewerker(s). Op deze manier wordt er ook al bingo gedaan!
  • Bezoekuur vanachter het glas: Bewoners kunnen hun dierbaren zien en toch spreken door met een microfoon te werken. Met een telefoon kan natuurlijk ook. Er zijn voorbeelden bekend waarin, bij gebrek aan bezoek, de vaste verzorgers in hun vrije tijd plaatsnemen om een gesprek aan te gaan.
  • Samen zingen: Er zijn veel muzikanten die momenteel zonder werk zitten en dit ook graag (gratis) doen, maar misschien is er wel iemand uit het team muzikaal genoeg om met een microfoon en versterkers samen te zingen. Bijvoorbeeld liedjes van vroeger!  
  • Samen lachen: Een aantal verpleeghuizen huurde zelfs mimespelers in die door het raam de bewoners goed aan het lachen kregen. 

Ook buiten de verpleeghuizen ontstaan steeds meer warme initiatieven om bewoners, alleen of met hun dierbaren, fijne momenten te laten beleven. 

  • Beeldwandelen:  
    In Amsterdam zijn er zo’n 60 vrijwilligers die met telefoons of tablets wandelen op betekenisvolle plekken terwijl ze in contact staan met bewoners van zorg- en verpleeghuizen. De bewoners kunnen vragen om speciale plekken waar de wandeling en de gesprekken plaats gaan vinden, zoals het park, hun oude buurt of zelfs naar zee. Het beeldwandelen blijkt ook een goede manier te zijn voor het personeel om meer te weten te komen over de bewoners waar ze voor zorgen.
  • Brieven, kaartjes en stoepkrijt:
    Sinds het begin van onze ‘intelligente lockdown’ ontvangen bewoners van verpleeghuizen brieven, kaarten, kunstwerken en tekeningen, vaak van direct omwonenden. Ook worden massaal stoepen met vrolijke kleuren ingetekend om de bewoners en het personeel een hart onder de riem te steken.   
  • Praatje met een belmaatje
    In Noord-Brabant zijn bij alle supermarkten zo'n 2.000 contactkaartjes verspreid waar mensen hun telefoonnummer op kunnen zetten en deze af kunnen geven bij een verzorgingstehuis in de buurt zodat de bewoners een praatje kunnen maken met iemand. De initiatiefnemers krijgen inmiddels vanuit het hele land verzoeken om het ontwerp van de kaartjes te delen, zodat mensen er elders ook mee aan de slag kunnen. 

Mangomomenten
Al deze warme initiatieven in de zorg zouden we kunnen benoemen tot ‘mangomoment’. Dit inmiddels bekende fenomeen ontstond in een Belgisch ziekenhuis, maar veroverde vanaf de introductie in 2019 in snel tempo zowel de Belgische als de Nederlandse gezondheidszorg. 

Mangomomenten zijn momenten van grote waarde die ontstaan via kleine, onverwachte gebaren die geen of weinig tijd, geld en moeite kosten.

Het boek 'Mangomoment' (Acco, 2019 en Engelse vertaling in 2020) beschrijft de theorie hierachter en biedt veel inspiratie om in het dagelijkse leven kleine momenten van grote waarde te creëren voor de mensen om je heen en zo hun geluk en je eigen voldoening te vergroten. In de gratis download delen we het inspiratieboekje Mangomomenten.  

Laat je inspireren door verhalen uit 'Mangomoment'

€ 0,- gratis download

Je eigen Mangomomenten creëren? Download dan nu het mini-boekje met waargebeurde verhalen van zorgverleners, patiënten en familieleden.

Laat je inspireren en motiveren in je zoektocht naar warmere zorg en morele veerkracht.

Bekijk ook

Bestseller

Verlangen naar verbinding