Zelfzorgadvies in de apotheek

Praktijkgids 2

€ 98,80 
€ 98,80 

2 werkdagen

Samenvatting

Deze tweede praktijkgids Zelfzorgadvies in de apotheek vormt samen met het eerste deel een complete wegwijzer in de aanpak van vragen rond zelfzorg in de apotheek. Patiënten begeleiden bij het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen is een belangrijk onderdeel van de apotheekpraktijk. Het gaat daarbij zowel om patiënten die een specifiek geneesmiddel vragen, als om patiënten die advies willen voor een bepaalde klacht. Neemt de apotheker die rol goed op, dan kan hij in belangrijke mate het geneesmiddelengebruik van patiënten bewaken én hen tijdig doorverwijzen naar de arts. Elk hoofdstuk van deze praktijkgids start met een uitgebreid voorstel voor de analyse van de vraag of klacht van de patiënt, resulterend in een overzichtelijk algoritme.
Vervolgens wordt voor elk van de aandoeningen en subtypes de evidentie voor de verschillende behandelopties weergegeven, inclusief referenties naar de literatuur. Het boek bevat daarnaast heel wat praktische informatie over zowel de medicamenteuze als niet-medicamenteuze aanpak, waardoor het rechtstreeks bruikbaar is in de communicatie met de patiënt. Deel 1 behandelt: maagklachten, diarree, obstipatie, anale klachten, menstruatiepijn en PMS, noodanticonceptie, vaginale schimmel, oogaandoeningen, mond, lippen en tanden Dit deel 2 behandelt: rhinitis, keelpijn, oorpijn, hoest, stoppen met roken, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn

VAN is een samenwerkingsverband van de apothekersverenigingen in de Vlaamse gemeenschap. Het omkadert en versterkt de positie van de apotheker als actieve partner in het Vlaamse gezondheidsbeleid en bevordert de ontwikkeling van farmaceutische zorg, preventie en gezondheidsprojecten. VAN ondersteunt de Vlaamse apotheker in zijn dagdagelijkse praktijk.

STEFFI CORNWELL is apotheker en doet regelmatig vervangingen in openbare apotheken. Zij werkt als freelancer mee aan tal van projecten en is betrokken bij de opleiding van apothekers aan de Universiteit Antwerpen.

VEERLE FOULON is apotheker en hoogleraar aan de KU Leuven. Ze doceert onder meer Adviezen zelfzorggeneesmiddelen. Haar onderzoek richt zich op de implementatie van farmaceutische zorg in de openbare apotheek. Communicatie met patiënten en tussen zorgverleners staat daarbij centraal.