De vele gezichten van het Nederlands in Vlaanderen

een inleiding tot de variatietaalkunde

€ 42,15 
€ 42,15 

5-7 werkdagen

Samenvatting

De vele gezichten van het Nederlands in Vlaanderen biedt een volledig, actueel en wetenschappelijk overzicht van de huidige taalsituatie in Vlaanderen. Het gaat in op de historische ontwikkeling van het Nederlands in Vlaanderen, de veranderende relatie met het Nederlandse Nederlands, de groeiende populariteit van de zogenaamde tussentaal en de onstopbare dialecterosie, met onvermijdelijke gevolgen voor taalnormen en taalbeleid.
Het boek kijkt ook naar de manier waarop gewone taalgebruikers kijken naar taalvariatie en gaat dieper in op ontwikkelingen die door veel taalgebruikers als nefast beschouwd worden: de massale overname van Engelse woorden en constructies, de invloed van sociale media op vorm en structuur van het Nederlands en het taalgebruik van jongeren met een andere etnische achtergrond. Het boek biedt op die manier een overzicht van de belangrijkste inzichten en methoden van de moderne Vlaamse variatietaalkunde, waarbij de interactie tussen taalgeschiedenis, taalgebruik, taalattitudes, taalideologieën en taalnormen centraal staan. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een aantal controlevragen en suggesties voor verdere lectuur.

Recensies

Behalve over tussentaal gaat het boek ook over het rijke verleden van het Vlaams, over dialecten en over het taalgebruik van Vlaamse migranten. Het is uiterst informatief, gebaseerd op zeer degelijk wetenschappelijk onderzoek, en af en toe een beetje schools.

Berthold van Maris in NRC Handelsblad

GERT DE SUTTER (red.) studeerde Taal- en Letterkunde: Germaanse Talen aan de KU Leuven en promoveerde er in 2005 op een proefschrift over syntactische variatie in het Belgische Nederlands. Momenteel is hij hoofddocent Nederlandse taalkunde en Vertaalwetenschap aan de Universiteit Gent, waar hij onder meer Taalnormering van het Nederlands en Toegepaste Taalkunde I doceert. Gert De Sutter schreef dit boek samen met negentien collega-onderzoekers, allen experts die zich de afgelopen tien jaar aan een of meerdere onderwerpen van het Nederlands in Vlaanderen gewijd hebben.