Vandaag koop ik alle kleuren

hoe een kunstenaar zijn psychoses overwint

€ 30,00 
€ 30,00 

2 werkdagen

Samenvatting

Ton: een man bestempeld met de diagnose schizofrenie. Een man die ons aller existentiële problemen in het groot ervaart, zoals angst voor controleverlies en voor uitsluiting. Voor de lezer een verontrustende ervaring. Beeldend en meeslepend is het schrijfster Karin Anema gelukt de mens achter schizofrenie bloot te leggen. Het boek, 'Vandaag koop ik alle kleuren', neemt de lezer mee in de fascinerende wereld van Ton. Van het slachthuis van zijn vader waar hij als jongen werkt, via psychoses, een gedwongen opname en een leven in opvanghuizen, tot het wonen in een eigen huis en het vinden van een baan. Een wereld waarin hij zich uiteindelijk staande houdt met een Spartaanse levensstijl en vrij van medicatie.
Zijn leven lang legt hij zijn strijd vast in een persoonlijk archief: minutieus bijgehouden aantekeningen, correspondentie, schilderijen en psychiatrische rapporten. Ooit zullen ze hem erkennen. Wanneer hij Karin Anema ontmoet, opent hij zich voor het eerst. Een schrijfster die hem ziet, lange gesprekken met hem voert en interesse toont in zijn persoonlijke archief.

Recensies

'Een bijzonder boek dat niet gaat over schizofrenie, maar over een mens die moet leven met schizofrenie.'

Medisch Contact

De auteur heeft zonder haar eigen oordeel te geven een boeiende biografie geschreven, hoewel er ook voor haar veel onbegrijpelijk is gebleven. Met veel illustraties van de hoofdpersoon/kunstenaar, dit aangrijpende boek wordt ook verfilmd.
M. Bomhof, neuroloog-psychiater