Ruimte maken voor verlies en rouw in therapie

€ 41,90 
Extra's bij deze publicatie Downloads ›
€ 41,90 

2 werkdagen

Samenvatting

De dood van een dierbare, partners die scheiden, problemen met je fysieke gezondheid of mentale veerkracht, ontslagen worden... Rouw en verlies zijn eigen aan het leven. Vaak worden mensen na een verlies overstelpt met clichés over hoe ze dat verlies moeten 'verwerken'. Die verwerkingsmythe legt een grote druk op hen. Ze hebben het gevoel dat ze niet rouwen volgens de gangbare normen. Dat ze het verlies niet in de vooropgestelde tijd verwerkt, losgelaten of aanvaard krijgen. Ook de hulpverlening is soms nog te veel gericht op loslaten en afscheid nemen, waardoor er weinig ruimte is voor het verlies en rouwen zelf.

Dit boek laat een nieuwe benadering zien, gebaseerd op de nieuwste inzichten over rouw en verlies.
Er wordt ruimte gemaakt voor rouw en verlies door het verlies een volwaardige plaats te geven in de nieuwe identiteit of het levensverhaal van de rouwende.

In dit boek delen ervaren therapeuten praktijkgerichte technieken en interventies voor de rouw- en verliestherapie. Die kunnen ook waardevol zijn om tijdens een therapie met een andere aanmeldingsklacht ruimte te maken voor de impact van rouw en verlies op die klacht.

Ze laten zich daarbij inspireren door recente ontwikkelingen en nieuwe inzichten in het werkveld van rouw en verlies. Ze vertrekken vanuit narratieve, creatieve, cognitief-gedragsmatige, lichaamsgerichte, experiëntiële, gestalt-, contextuele, systemische en integratieve (interactionele vormgeving) benaderingen en vertalen die naar de rouwcontext, ook van specifieke doelgroepen, zoals mensen met een beperking.

Ruimte maken voor rouw en verlies in therapie is een must have voor elke therapeut en rouwconsulent, die hiermee zijn repertorium van vaardigheden en methodieken kan uitbreiden om de rouwende beter te kunnen bijstaan.

Dit boek is de eerste in de reeks Ruimte maken in therapie.

GERD CLAES is gestalttherapeut, rouwtherapeut en oprichtster van De Kanteling, een therapeutische groepspraktijk voor rouw, verlies en veerkracht. Haar expertise ligt in de begeleiding van personen en gezinnen die in hun leven geconfronteerd worden met (verstandelijke) beperkingen. Ze geeft lezingen, vorming en opleiding.

JOHAN MAES is psychotherapeut, rouwtherapeut en coördinator van het postgraduaat Verlies- en rouwconsulent van de Arteveldehogeschool. Hij is auteur van meerdere boeken over rouw, rouwbegeleiding en -therapie.

HARRIËTTE MODDERMAN is psychosociaal therapeut en is gespecialiseerd in rouw en trauma. In de stichting Maatwerk-Lifestream begeleidt ze jongeren die op rouw en trauma vastlopen. Ze heeft meerdere boeken over rouw en rouwbegeleiding op haar naam.

Docentexemplaar

Aan docenten in het hoger onderwijs stellen wij gratis beoordelingsexemplaren beschikbaar. 
Deze kunt je aanvragen via ons aanvraagformulier. 

Meer informatie en voorwaarden:

Docentexemplaar ›