Kwalitatieve methoden en technieken in de criminologie

€ 63,85 
€ 63,85 

Bestseller 5-7 werkdagen

Samenvatting

Hoewel het kwantitatieve onderzoek binnen de criminologie tot op de dag van vandaag een dominante positie inneemt, is het methodologisch onderwijs in en de wetenschappelijke toepassing van kwalitatieve onderzoeksmethoden in de criminologische wetenschappen en het criminologische onderzoek de laatste decennia sterk komen opzetten. Dit Handboek kwalitatieve methoden en technieken in de criminologie, samengesteld met bijdragen van gereputeerde auteurs, komt tegemoet aan de behoefte aan meer Nederlandstalige methodologische literatuur inzake de theoretische achtergronden van kwalitatief onderzoek, het kwalitatieve onderzoeksdesign, de kwaliteitsvereisten, de (ethisch verantwoorde) toepassing van verschillende kwalitatieve methoden, en de analyse en rapportage van kwalitatieve data.


Het handboek bespreekt de bijzondere mogelijkheden en sterktes van zowel de 'klassieke' kwalitatieve strategieën en methoden, zoals de gevalsstudie, het kwalitatieve interview, het groepsinterview, het etnografisch veldwerk en de (participerende) observatie, en de discoursanalyse, als 'nieuwe' en in het criminologisch onderzoek vaak onderbenutte technieken zoals het on-line onderzoek, de autobiografische methoden, en de visuele methoden. Naast de hoofdstukken (mét extra literatuursuggesties én toetsvragen voor de student) bevat het handboek tal van levensechte voorbeelden van kwalitatief criminologisch onderzoek, aangeleverd door tientallen onderzoekers uit zowel Vlaanderen als Nederland.

Het Handboek kwalitatieve methoden en technieken in de criminologie kwam mede op basis van suggesties van studenten en docenten tot stand, en richt zich tot studenten en onderzoekers in het criminologische vakgebied.

Deze derde, grondig herwerkte editie is zorgvuldig geactualiseerd en bijgewerkt aan de hand van feedback van docenten en studenten. Het handboek bevat twee volledig nieuwe hoofdstukken, véél méér afbeeldingen en meer dan 60 concrete voorbeelden van recent kwalitatief onderzoek in de criminologie en aanverwante disciplines.

TOM DECORTE is hoogleraar aan de Universiteit Gent in het vakgebied criminologie en doceert o.m. kwalitatieve methoden. Hij is tevens coördinator van het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (ISD). In het Nederlandse vakgebied en daarbuiten publiceert hij geregeld over (kwalitatief onderzoek naar) roesmiddelengebruik.

DAMIAN ZAITCH is universitair docent criminologie aan het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, Universiteit Utrecht. Zijn onderwijs- en onderzoeksactiviteiten concentreren zich op de gebieden van kwalitatieve onderzoeksmethoden, etnografie, transnationale georganiseerde criminaliteit, drugshandel en -beleid, groene criminologie, en criminaliteit in Latijns-Amerika.