Geboorte van een ouder

De kracht van mentale voorbereiding op het ouderschap

€ 25,75 
€ 25,75 

Nieuw 2 werkdagen

Samenvatting

Wat heb jij als ouder nodig op mentaal vlak om een gezonde (emotionele) ontwikkeling mee te geven aan jouw kind? Wat heb jij meegekregen van jouw ouders en wat wil jij jouw kind meegeven?

Er is veel begeleiding voor de praktische kant van het ouder worden. Van het uitzoeken van de babykamer, tot de fysieke voorbereiding voor de bevalling. Maar ben jij straks ook die ouder die mentaal sterk genoeg is voor de slapeloze nachten en de druk om een goede ouder te zijn?

Dit boek gaat over de mentale aspecten van het ouder-zijn, voordat je baby geboren is. Geboorte van een ouder bevat basiskennis over de ontwikkeling van o.a. gehechtheid, emoties en zelfvertrouwen.

Praktische voorbeelden lichten de theorie toe. Inclusief reflectieve vragen om met elkaar in gesprek te gaan.

Deze handreiking legt, in beknopte en overzichtelijke vorm een brug tussen de wetenschappelijke literatuur en de praktijk van alledag. Een boek voor aanstaande ouders maar ook voor iedereen die al een kind heeft, voor pleegouders, opa’s en oma’s in spé en, middels de extra tips, ook voor professionals, die met ouders werken en/of zorgdragen voor jonge kinderen.

OVER DE AUTEUR

Rhodé van den Berg is pedagoog en Infant Mental Health consulent. Al tijdens haar studies realiseerde ze zich dat wetenschappelijke kennis vaak blijft steken bij professionals en maar mondjesmaat terechtkomt bij de mensen die het aangaat: de ouders. Ook viel haar op dat aanstaande ouders vooral voorbereid worden op de praktische aspecten van de zwangerschap en de bevalling, maar niet of nauwelijks op het mentaal-emotionele aspect van het moeder of vader worden. Het werd haar missie om te beginnen bij het begin: aanstaande ouders meenemen in het proces dat ouderschap is. Voor coaching, cursussen en lezingen kijk op: www.kindlief.com

Recensies

Het biedt basiskennis over de ontwikkeling van gehechtheid, emoties en zelfvertrouwen, met praktische voorbeelden om de theorie te verduidelijken. Het bevat ook reflecterende vragen om de dialoog te bevorderen. Het boek is bedoeld voor aanstaande ouders, maar ook voor bestaande ouders, pleegouders, toekomstige grootouders en professionals die met ouders werken of zorg dragen voor jonge kinderen. Invoelend, informatief en begrijpelijk geschreven.

NBD Biblion


Thema’s als veiligheid, sensitiviteit, betrokkenheid en gehechtheid zijn de dragende aspecten in dit overzichtelijke boek. [Het] is heel praktisch in z’n toepassingen en reflectiemomenten, met veel theorie en nuttige oefeningen en opdrachten. Het boek is goed leesbaar, heeft een zinvolle leeswijzer en is mooi uitgevoerd met aansprekende foto’s is voor professionals een handreiking qua toegepaste en doordachte theoretische kaders en is voor ouders uitermate nuttig als lees-, leer- en werkboek. 
Bob de Raadt, Vakblad Vroeg


‘Geboorte van een ouder’ van Rhodé van den Berg is een verfrissend boek voor aanstaande ouders. Ik zou het zelf aanraden aan alle ouders. Het staat namelijk bomvol informatie die je dagelijkse situaties in een ander licht doet zien. In Nederland is er nog weinig aandacht voor de mentale verandering die het ouderschap met zich meebrengt. Met dit boek is er eindelijk oog voor de transitie naar ouder. Want het krijgen van kinderen zet voor de meeste mensen behoorlijk het leven op zijn kop.
Kleine zaken, grote taken


Hoi Rhode, ik heb jouw boek in één adem uitgelezen. Wat super geschreven. Ik hoop dat veel ouders dit boek gaan lezen. Ik heb zoveel gezinnen herkent in het verhaal van jou. Ik gun het ouders deze kennis te hebben. Zodat het opvoeden hierdoor makkelijker verloopt en de ouders en kinderen een goede band kunnen opbouwen. Ps. ik ga het boek introduceren bij mijn collega’s. Misschien is het een idee dat je een keer in onze vakgroep het boek toe kom toelichten. 
Gerda Sinkgraven, jeugdverpleegkundige GGD


Dit boek is een super-mooie toevoeging in het woud vol informatie als het over kinderen krijgen gaat. Iets wat ik nog niet eerder ben tegengekomen. Ik wil het graag aan m'n collega's en m'n teamleider laten lezen. Iedereen moet dit weten. Het is tevens een pleidooi voor het respecteren van de eigenheid van een kind. Dat is zo'n waardevolle boodschap die de auteur meegeeft. Dit boek laat mensen verder kijken dan het hebben van een oordeel over kinderen en de mening dat een kind van alles moet of hoort te doen. Eigenlijk is dit de basis voor hoe we überhaupt met ieder mens om willen gaan.
Debby, pedagogisch medewerker kinderopvang