Autismespectrumstoornis

Alles op een rijtje

€ 23,90 
Extra's bij deze publicatie Downloads ›
€ 23,90 

2 werkdagen

Samenvatting

De eerste wijdverspreide wetenschappelijke beschrijving van autisme werd in 1943 gepubliceerd door Leo Kanner. Sindsdien heeft autisme een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op onderzoekers en clinici uit diverse disciplines. Dat leidde tot vele duizenden publicaties en een eindeloze stroom van informatie op het internet. Het is niet eenvoudig om daarin je weg te vinden. Het gevolg is dat de term ‘autisme’ wel bij veel mensen bekend is en te pas en te onpas wordt gebruikt, maar dat over diverse aspecten van deze complexe stoornis heel wat misverstanden en onduidelijkheden blijven bestaan. Het boek 'Autismespectrumstoornis. Alles op een rijtje' is een poging om daarin wat orde te scheppen.
De auteur zet de huidige wetenschappelijke kennis over autisme en autismespectrumstoornis op een rijtje en vertaalt die naar een breder publiek. Hij gaat ook in op veelgestelde vragen. Komt autismespectrumstoornis alsmaar vaker voor? Bestaat het syndroom van Asperger niet meer? Wat weten we over de oorzaak van autismespectrumstoornis? Hoe wordt de diagnose gesteld? Het boek richt zich in eerste instantie naar zorgverleners, leerkrachten en studenten die meer willen weten over autisme en autismespectrumstoornis, maar ook ouders en andere geïnteresseerden vinden er zeker hun gading in. OVER DE AUTEUR Herbert Roeyers is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij leidt er de Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen. Hij is ook consulent van het Gentse Centrum voor ontwikkelingsstoornissen. Zijn belangrijkste onderzoekslijn betreft de vroege sociaalcommunicatieve ontwikkeling van kinderen met een autismespectrumstoornis en de klinische toepassing van dat werk via screening, diagnose en interventie.

HERBERT ROEYERS is als gewoon hoogleraar verbonden aan de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Gent. Hij leidt er de Onderzoeksgroep Ontwikkelingsstoornissen. Hij is ook consulent van het Gentse Centrum voor ontwikkelingsstoornissen. Zijn belangrijkste onderzoekslijn betreft de vroege sociaalcommunicatieve ontwikkeling van kinderen met een autismespectrumstoornis en de klinische toepassing van dat werk via screening, diagnose en interventie.

 

 


Recensies

“Dit handboek geeft een volledig overzicht van de achtergronden, oorzaken, diagnostiek, behandeling en recente kennis van autisme in brede betekenis. Vooral voor professionals, maar enigszins ingevoerde leken zullen dit boek ook zeker waarderen.”

M. Bomhof, arts

“Dit boek is een kritisch en genuanceerd overzichtswerk van relevante wetenschappelijke informatie over autismespectrumstoornis. De auteur slaagt erin om de belangrijkste inzichten en misverstanden omtrent deze complexe problematiek naar een breder publiek te 'vertalen'.”

Valérie van Hees

“Dit boek biedt een duidelijk overzicht van de wetenschappelijke inzichten doorheen de tijd in de diagnostiek en de behandeling van autismespectrumstoornissen. Onmisbaar als kader om wetenschappelijk verantwoord te werken met mensen met ASS. In een tijd waarin de kennis over ASS heel snel evolueert, is dit boek een handig instrument om bij te blijven.”

Patricia Trenson

Docentexemplaar

Aan docenten in het hoger onderwijs stellen wij gratis beoordelingsexemplaren beschikbaar. 
Deze kunt je aanvragen via ons aanvraagformulier. 

Meer informatie en voorwaarden:

Docentexemplaar ›