Articulatiestoornissen

fenomenen, oorzaken en behandeling

€ 64,40 
€ 64,40 

2 werkdagen

Samenvatting

Articulatiestoornissen komen zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. In essentie bestaat deze stoornis uit het consistent foutief produceren van spraakklanken. Klanken worden vervangen, weggelaten of vervormd. Articulatiestoornissen kunnen verscheidene oorzaken hebben. Meestal gaat het om louter verkeerde articulatiegewoonten: normaal articuleren is een vaardigheid die geleerd moet worden. Vaak echter is het gestoorde secundaire mondgedrag, de articulatiestoornis, het gevolg van afwijkingen in het primaire mondgedrag, zoals slikstoornissen of andere orofaciale myofunctionele afwijkingen. Maar ook neurologische stoornissen, zoals gehoorafwijkingen, kunnen leiden tot articulatieproblemen. Dit handboek geeft een overzicht van de recente ontwikkelingen in dit vakgebied.
De auteur gaat daarbij dieper in op zowel theorie, als diagnostiek en behandeling van articulatiestoornissen bij kinderen én volwassenen. `Articulatiestoornissen` is dan ook zeer geschikt als studieboek voor logopedisten, artsen, tandartsen, orthodontisten, psychologen en pedagogen, en een belangrijke informatiebron voor al wie met articulatiestoornissen geconfronteerd wordt, zoals hulpverleners, ouders en leerkrachten.

RENÉ STES is gegradueerde en licentiaat in de logopedie. Hij is al vele jaren actief zowel op wetenschappelijk vlak als in de concrete hulpverlening. Hij publiceerde reeds eerder handboeken over logopedie en audiologie: `Inleiding in de logopedie en audiologie` en `Stemstoornissen. Stemmisbruik en verkeerd stemgebruik`.